Dobroczynne kwasy AHA w kosmetykach

Hydroksykwasy, w tym α-haydroksykwasy (AHA) popularnie nazywane kwasami owocowymi, to kwasy organiczne, używane w pielęgnacji urody od starożytności. Już królowe Egiptu stosowały kompresy na bazie wina. W celu uzyskania delikatności skóry, kąpano się też dawniej w mleku lub maślance oraz stosowano maski z owoców, choć własności terapeutyczne kwasów AHA zostały naukowo zbadane dopiero w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku.

Rodzaje kwasów

Najczęściej stosowanymi w kosmetyce α-haydroksykwasami są kwasy: winowy, cytrynowy, mlekowy, jabłkowy, glikolowy i mlekowy. Kwas glikolowy występuje w niedojrzałych winogronach, jabłkach, agreście, burakach i trzcinie cukrowej. Składnik ten zmiękcza skórę, zapobiega rogowaceniu naskórka oraz wpływa regenerująco na kondycję torebek włosów. Kwas mlekowy znajduje się w kwaśnym mleku, jabłkach, kiszonej kapuście, ogórkach i piwie. Jest on też składnikiem warstwy hydrolipidowej skóry. Działa nawilżająco, odświeżająco, rozjaśniająco i wygładzająco. Kwas jabłkowy to z kolei składnik niedojrzałych jabłek, agrestu, rabarbaru i pigwy. Jego obecność w kosmetykach działa nawilżająco i wybielająco. Natomiast kwas winowy pozyskiwany jest z winogron i innych owoców. Jest on stosowany w solach do kąpieli jako dostarczyciel dwutlenku węgla, czyli popularnych bąbelków. Kwas cytrynowy to również składnik kwaśnego mleka i buraków, a także cytryn, grzybów i liści tytoniu. Kwas ten nawilża i rozjaśnia skórę.

krem w szkle

Zbawienne działanie kwasów

Działanie α-hydroksykwasów polega na usuwaniu komórek warstwy rogowej naskórka i stymulowaniu podziału komórkowego warstwy podstawowej skóry. Wnikają one wgłąb skóry, poprawiając jej nawilżanie, wygładzając zmarszczki oraz rozjaśniając. Działanie kwasów AHA w kosmetykach uzależnione jest między innymi od ich pH. Ze względu na bezpieczeństwo skóry, pH użytych związków powinno wynosić od 4 do 6. Im pH niższe, tym ilość wolnego kwasu wzrasta i kosmetyki działają bardziej złuszczająco. Z kolei przy wyższym pH – nawilżająco. Na skuteczność kwasów AHA ma też wpływ ich czas działania na skórę, stan skóry przed zastosowaniem kosmetyku, częstotliwość aplikacji, postać kosmetyku, a także rodzaj dodanego kwasu. Kosmetyki zawierające α-haydroksykwasy polecane są do skóry suchej, zniszczonej opalaniem, trądzikowej i zgrubiałej.

Skomentuj ten artykuł!

  powiadom mnie  
Powiadom o
Login/Register access is temporary disabled

Używając strony akceptujesz fakt, że używa ona plików cookies oraz akceptujesz politykę prywatności. więcej informacji o cookie

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Kontynuując akceptujesz ten fakt oraz naszą politykę prywatności.

zamknij