Suszarki do żywności: grzybów, owoców, ziół, warzyw

Suszenie żywności to doskonały sposób na zachowanie walorów smakowych i przechowywanie produktów przez długi czas. Jednak w polskich warunkach szczególnie chętnie wykorzystuje się suszarki do suszenia grzybów i ziół, które następnie mogą być przechowywane przez wiele miesięcy i dodawane do potraw. Suszone grzyby są tradycyjnym składnikiem kuchni polskiej, szczególnie pożądanym w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Mało kto jest w stanie odmówić sobie takich frykasów jak pierogi czy krokiety z grzybami lub sos grzybowy, doskonale komponujący się ze smakiem mięs i produktów mącznych.

Proces suszenia

podgrzybek suszony

Kilogram suszonego podgrzybka kosztuje 300-400 zł. Dzięki suszarce do grzybów możemy mieć go niemalże za darmo, a do tego spędzić miło czas w lesie.

Polega na pozbawieniu produktu jak największego procentu wody, dzięki czemu zahamowany zostaje rozwój drobnoustrojów i pleśni a także zmiany enzymatyczne i nieenzymatyczne. W codziennym życiu niemal na każdym kroku spotykamy się z suszoną żywnością, by wymienić tu tylko takie produkty jak: zupy instant, kawa, mleko w proszku, mączka ziemniaczana, makarony, płatki owsiane, ryż i wiele, wiele innych. W domowych warunkach do suszenia często używa się piekarnika, działania promieni słonecznych, lub umieszcza się produkty do wysuszenia w ciepłych miejscach, np. w kotłowni. Jednak każda z tych metod ma swoje istotne wady czyniące ją zawodną i niepewną.

Suszone przysmaki

W niektórych krajach szczególnie popularne jest spożywanie suszonych ryb, w innych natomiast za przysmak uchodzi suszona wołowina tzw. jerky lub szynka suszona na słońcu. Ponieważ w naszych sklepach ciężko dostać tego typu produkty, dobrym pomysłem może być ich samodzielne przyrządzenie. Bardzo smakowitą propozycją mogą być również batony z suszonych owoców i orzechów – przepisy można z łatwością znaleźć w internecie. Natomiast nasze dzieci, które w większości uwielbiają niezdrowe chipsy, warto spróbować “przestawić” na chipsy warzywne i owocowe: np. z jabłek, marchwi, buraków czy gruszki. W ten sposób zakonserwowane produkty będą smaczne i zdrowe, a w porównaniu do odpowiedników ze sklepu – dużo tańsze.

Jak prawidłowo suszyć?

Podstawą prawidłowego suszenia produktów żywnościowych jest ich równomierne pokrojenie i dobranie właściwego czasu suszenia. Grzybów przed suszeniem nie powinniśmy myć, wystarczy ich dokładne oczyszczenie i sprawdzenie, czy nie są robaczywe. W przypadku suszenia mięsa należy pokroić je na szczególnie cienkie plastry. Do każdej domowej suszarki dołączona jest instrukcja obsługi, która podpowiada, jak prawidłowo suszyć dany rodzaj produktów. Jest to najistotniejsza część instrukcji, gdyż sama obsługa urządzenia jest niezwykle prosta. Prawidłowo przeprowadzone suszenie zatrzyma naturalny aromat i smak, a jednocześnie nie niszczy substancji odżywczych produktu. Istotne, by podczas całego procesu zachować higienę i nie dopuścić do zanieczyszczenia produktu, a samo suszenie doprowadzić do końca.

Suszenie w piekarniku – to nie jest dobre rozwiązanie

Proces suszenia wymaga odpowiedniej temperatury i dużego przepływu suchego powietrza. Tymczasem w piekarniku bardzo ciężko zapewnić takie warunki. Przepływ powietrza jest zbyt mały, a dystrybucja ciepła nierówna. Wiele osób ustawia też zbyt wysoką temperaturę, co doprowadza do spalenia żywności – szczególnie w piekarnikach gazowych. Chociaż w wielu wypadkach proces suszenia w domowym piekarniku powiedzie się, to jednak rezultaty będą wyraźnie gorsze, zwłaszcza przy suszeniu na blaszce, a utrata cennych wartości odżywczych – większa. Zważając na niewygórowane ceny suszarek elektrycznych nie polecamy tego typu oszczędności.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie suszarki do żywności

suszarka Experanza

ESPERANZA EKD002 – typowa niedroga suszarka do domowych zastosowań. Jej cena nie przekracza 90 zł.

Chociaż suszarki są prostymi urządzeniami, jest parę parametrów, które różni je pomiędzy sobą.

  • pojemność – podawana jest w litrach, jednak nie zawsze możemy znaleźć tę informację. Najczęściej suszarki dysponują pojemnością kilku-kilkunastu litrów
  • wysokość pomiędzy poziomami – jest to istotna informacja, gdyż decyduje o tym, czy możemy suszyć również grubsze kawałki jedzenia
  • ilość sit – decyduje o ilości jedzenia, które możemy na raz suszyć. Zwróćmy również uwagę, czy można w razie potrzeby rozszerzyć suszarkę o dodatkowo zakupione sita
  • moc – decyduje o tym, jak wydajne jest urządzenie. Jednak niekoniecznie bardzo duża moc musi być zaletą – pewne produkty jest lepiej suszyć powoli, co sprzyja równomiernemu wysuszeniu. Zbyt wysoka temperatura spowoduje też rozkład substancji odżywczych i smakowych. Idealnie, jeżeli istnieje możliwość regulacji mocy.
  • dodatkowe wyposażenie – np. sterowanie mikroprocesorem, obrotowe sita (suszenie rotacyjne), timer, termostat itd.

Orientacyjny czas suszenia

  • Grzyby – od 3 do 10 godzin
  • Jabłka – od 4 do 15 godzin
  • Banany – od 5 do 24 godzin
  • Żurawina – od 4 do 20 godzin
  • Buraki – od 4 do 12 godzin
  • Kukurydza – od 4 do 15 godzin
  • Cebula – od 4 do 10 godzin
  • Czosnek – od 4 do 115 godzin
  • Wiśnie – od 6 do 36 godzin

Podane wartości są wyłącznie orientacyjne i zależą od takich czynników, jak wilgotność produktu, sposób pokrojenia i ułożenia w urządzeniu, moc suszarki i innych.

Popularni producenci suszarek do żywności

Concept, Excalibur, Klarstein, MPM, Niewiadów, Sencor, Tribest, Zelmer, Esperanza, First, G21, Orava, Teesa

Ranking suszarek do grzybów, warzyw i owoców – TOP modele

1 Komentarz
  1. taka suszareczka może się przydać również do suszenia innych rzeczy… 😀

    Dodaj Odpowiedź

    Login/Register access is temporary disabled

    Używając strony akceptujesz fakt, że używa ona plików cookies oraz akceptujesz politykę prywatności. więcej informacji o cookie

    Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Kontynuując akceptujesz ten fakt oraz naszą politykę prywatności.

    zamknij