Lodówki

Jak wybrać jeden z najważniejszych sprzętów AGD zużywających najwięcej energii elektrycznej w naszym domu – lodówkę? Oto wszystko, co musisz wiedzieć przed podjęciem decyzji

Prądożerny jak lodówka

Lodówka jest urządzeniem, które zużywa w domu najwięcej energii elektrycznej, a w “energożerności” przewyższa nawet bojler elektryczny do podgrzewania wody. Dlatego tak ważne, by wybrać urządzenie zużywające mało energii. Starsze lodówki klasy B i C zużywają ponad 2,5 krotnie więcej prądu niż nowoczesne urządzenia klasy A+++ (z trzema plusami). Klasa A potrzebuje około 10-15% więcej energii niż A+, ale już o 25% więcej niż A++. Najbardziej energooszczędne są lodówki A+++, których zapotrzebowanie na energię jest o ponad 40% mniejsze w stosunku do klasy A i o 15% mniejsze w stosunku do lodówek A++. Jak więc widzimy, lodówka jest urządzeniem, w którym kwestia klasy energetycznej jest najistotniejsza.  Wyższa cena lodówki w najwyższej klasie energetycznej nie może jednak przewyższać oszczędności związanych z energią. Więcej na ten temat znajduje się w artykule “Lodówka A+++ – czy naprawdę to się opłaca”.

Urządzenia, które przeciętnie (typowo) użytkowane zużywają najmniej prądu w domu to: mikrofalówka, laptop, żelazko i pralka.

Rodzaje lodówek

Lodówki do zabudowy przeznaczone są do umieszczenia w zabudowie meblowej, dzięki czemu zyskujemy na estetyce pomieszczenia kuchennego. Niestety lodówki do zabudowy są droższe i mniej pojemne, często też posiadają gorsze parametry (np. brak nofrost zarówno w komorze chłodzenia, jak i mrożenia). Sprawia to, że wie osób decyduje się na zakup lodówki wolnostojącej, jak najbardziej pasującej do zabudowy meblowej kuchni. Innym pomysłem jest częściowe zabudowa lodówki w taki sposób, by umożliwić swobodną cyrkulację powietrza – jednak może być to niezgodne z zaleceniami producenta. Warto wiedzieć, że w wielu kuchniach, w których pozostałe sprzęty są zabudowane, lodówka jest wolnostojąca. Jest to o tyle dobre rozwiązanie, że współczesne lodówki są naprawdę ładne, występujące w różnych designach i odcieniach kolorów.

Uwaga rodzice! Wybierając lodówkę do zabudowy upewnijcie się, że jej pojemność będzie wystarczająca dla całej rodziny. Dotyczy to nie tylko lodówki, ale również (a może przede wszystkim) zamrażarki. Niestety pojemne zamrażarki w lodówkach do zabudowy to wielka rzadkość.

lodowki do zabudowy button

Lodówki wolnostojące występują w bardzo wielu rozmiarach i mają różnorodne funkcje. Najpopularniejsze są modele dwudrzwiowe, osobno z komorą chłodzącą i mrożącą, ale możemy spotkać się również z niewielkimi modelami jednodrzwiowymi zarówno z komorą mrożąca, jak i bez, oraz lodówkami side by side. Oferują one największą przestrzeń do przechowywania potraw, ale wymagają dużo miejsca w kuchni. Tego typu sprzęty wyposażone są często w kostkarkę do lodu i dyspenser wody, co jest rozwiązaniem nie tylko praktycznym, ale i eleganckim, dającym wrażenie luksusu

Pojemność lodówki

Standardowo przyjmuje się, że na jedną osobę powinno przypadać około 130 litrów chłodziarki, a na każdą kolejną następne 30 litrów. Oznacza to, że czteroosobowa rodzina powinna mieć do dyspozycji co najmniej 220 litrów przestrzeni w lodówce. Radzimy podane wartości traktować jednak jako niezbędne minimum – zwłaszcza, gdy chcemy rzadziej robić zakupy. Pojemność zamrażarki jest sprawą bardziej indywidualną i radzimy oszacować ją odnosząc się do wcześnie używanego sprzętu. Zwolennicy mrożenia dużych ilości np. owoców na zimę mogą pomyśleć o kupnie samodzielnej zamrażarki.

Z ekonomicznego punktu widzenia najkorzystniej jest, gdy lodówka pozostaje w całości wypełniona – energia zużywana jest na chłodzenie żywności, nie powietrza.

Porównując pojemność sprzętów zwracajmy uwagę na pojemność netto (użytkową), nie brutto! Warto wiedzieć, że w przypadku urządzeń z kostkarkami producenci podają pojemność z uwzględnieniem pojemników na wodę.

System NO FROST

Jest jedną z najważniejszych funkcji, która zwalnia nas z obowiązku regularnego rozmrażania lodówki i zamrażarki. Jest to zajęcie żmudne, a doprowadzenie do powstania grubej warstwy lodu skutkuje spadkiem wydajności urządzenia i wyższym poborem prądu. Chociaż zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie systemu NO Frost zarówno do komory chłodzenia jak i mrożenia, w niektórych modelach (zwłaszcza do zabudowy) nie znajdziemy tego rozwiązania w obu częściach – powodem jest oszczędność miejsca. Szczególnie trudne jest rozmrażanie zamrażarki, gdyż musimy ochronić produkty z niej wyjęte przed rozmrożeniem. Problemów nastręcza również zbieranie roztopionej wody. Powinno więc przekonać nas to do zainwestowania w NO FROST.

lód w zamrażarce

Ta zamrażarka z pewnością nie jest wyposażona w NO FROST

Jak działa system NO FROST? Jego podstawą jest odpowiednia wymiana powietrza i kontrola wilgotności wewnątrz urządzenia, dzięki czemu nie pojawia się szron na ściankach. Aby osiągnąć taki efekt, producenci wyposażają lodówki w specjalne wentylatory i przewody – dzięki czemu uzyskujemy efekt cyrkulacji i osuszania powietrza. Kolejną zaletą systemu jest lepszy klimat dla przechowywanych potraw – z racji mniejszej wilgotności dłużej pozostają świeże, a zapachy nie mieszają się, chociaż niektóre produkty mogą z kolei zanadto się wysuszyć. Odpowiedzią na ten mankament są jednak tzw. “komory świeżości” służące do przechowywania potraw i składników wymagających większej wilgotności.

Chociaż lodówki z systemem NO FROST zużywają nieco więcej prądu, już 5 mm warstwa lodu w zamrażalniku bez tego systemu zwiększa pobór mocy o 10%! Jeżeli nie będziemy często rozmrażali lodówki, zużyje ona więc więcej prądu, niż model zapobiegający powstawaniu lodu.

Liczba agregatów i termostatów

W urządzeniach z dwoma termostatami (najczęstsze rozwiązanie) można ustawić osobną temperaturę dla lodówki i zamrażarki, natomiast w modelach wyposażonych jedynie w jeden termostat zmniejszając temperaturę w jednej części (chłodzącej lub mrożącej), automatycznie wpłyniemy również na drugą część.
Do czego natomiast służą dwa osobne agregaty? Jest to kosztowne rozwiązanie, pozwalające na niezależne działanie części chłodzącej i mrożącej – jedną z nich możemy np. całkowicie wyłączyć. Jednak w normalnym użytkowaniu lodówki z dwoma agregatami zużywają więcej prądu, modele z jednym agregatem.

Klasa klimatyczna

Występują cztery klasy klimatyczne:

klasa symbol średnia temperatura otoczenia
rozszerzona umiarkowana SN +10 °C do +32 °C
umiarkowana N +16 °C do +32 °C
subtropikalna ST +18 °C do +38 °C
tropikalna T +18 °C do +43 °C

W praktyce, jeżeli będziemy użytkowali lodówkę w domu w temperaturze pokojowej, klasa klimatyczna nie ma dla nas żadnego znaczenia. Wbrew pozorom wiele z oferowanych w Polsce urządzeń posiada klasy subtropikalne i tropikalne!

Kierunek otwierania drzwi

Drzwi otwierają się “na lewo” lub “na prawo”, najczęściej jednak kierunek otwierania drzwi można prosto zmienić. Jednak należy upewnić się o istnieniu takiej możliwości przez zakupem sprzętu.

mężczyzna wyciąga ser

Produkty dłużej zachowają świeżość, jeżeli będą przechowywane w lodówce w zamkniętych opakowaniach

Ustawianie temperatury

Odbywa się za pomocą precyzyjnego nastawnika, ewentualnie za pomocą pokrętła. Zwróćmy uwagę, jak precyzyjne możliwe jest nastawienie temperatury i czy lodówka potrafi sama regulować temperaturę w zależności od temperatury otoczenia i ilości produktów w środku. Jeżeli ustawienie temperatury odbywa się jedynie na skali “zimniej-cieplej”, będziemy musieli zwiększać intensywność chłodzenia po włożeniu większej ilości produktów czy z chwilą nastania upałów. Jest to rozwiązanie znane ze starych lodówek.

Wielu z nas spotkało się z informacją, że na dole lodówki jest najchłodniej. To prawda, ale tylko dla lodówek bez wymuszonego obiegu powietrza. Jeżeli posiadamy nowoczesną lodówkę, w której powietrze stale się rusza i wymienia, przy rozmieszczaniu produktów według zapotrzebowania na zimno postępujmy zgodnie z zaleceniami producenta.

Głośność pracy

Parametr jest szczególnie istotny, jeżeli śpimy w pomieszczeniu, w którym znajduje się lodówka (np. kawalerka lub salon połączone z kuchnią). Jednak na nadmierny hałas mogą wpływać również inne czynniki jak złe wypoziomowanie sprzętu. Poziom emitowanego hałasu znajdziemy na etykiecie energetycznej. Lodówki do zabudowy będą mniej słyszalne z racji tłumiących dźwięk frontów.

Najpopularniejsi producenci lodówek

LG, Electrolux, Sharp, Samsung, Amica, Gorenje, Bosch, Whirlpool, Beko, Candy, Haier, Indesit, Klarstein, Liebherr, Miele, MPM, Smeg

Skomentuj ten artykuł!

  powiadom mnie  
Powiadom o
Login/Register access is temporary disabled

Używając strony akceptujesz fakt, że używa ona plików cookies oraz akceptujesz politykę prywatności. więcej informacji o cookie

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Kontynuując akceptujesz ten fakt oraz naszą politykę prywatności.

zamknij