
Kupujemy patelnię
Smażenie to jedna z podstawowych metod przygotowywania potraw. Żeby praca w kuchni była wygodna, a usmażone dania smaczne, warto zatroszczyć się o zainwestowanie w dobrą patelnię. Okazuje się jednak, że nie jest to proste zadanie, ponieważ na rynku można znaleźć bardzo wiele ciekawych rozwiązań.
Klasyczna patelnia
Ten typ patelni można znaleźć praktycznie w każdej kuchni – jest okrągła, ma płytkie brzegi oraz spłaszczone dno. Jest to najbardziej uniwersalne rozwiązanie, które wykorzystuje się do przygotowania większości potraw.
Patelnia głęboka
Kształtem przypomina klasyczną, ma jednak dużo wyższe brzegi. Nadaje się idealnie do duszenia, a także do przygotowywania większych porcji dla całej rodziny. Popularne rodzaje głębokich patelni to tradycyjny, chiński wok, który przypomina kształtem misę, a także patelnia saute.
Patelnia do grillowania
Tego typu patelnia wyróżnia się niskimi brzegami i dnem żłobionym w rowki, które doprowadzają powietrze także od dołu. Dzięki takiemu rozwiązaniu można uzyskać potrawy o smaku i aromacie, który w dużym stopniu przypomina efekty smażenia na ogrodowym grillu. Dania są nie tylko pyszne, ale także zdrowe, ponieważ w czasie smażenia z mięsa wytapiany jest tłuszcz.
Tefal Duetto – patelnia klasyczna | Tefal Extra Wok – patelnia głęboka | Ambition Taurus – patelnia grillowa |
Patelnie do konkretnych potraw
Na rynku dostępny jest bardzo szeroki wybór patelni, które można wykorzystywać do przygotowywania konkretnych potraw. Dostępne są między innymi:
patelnia do ryb – ma odpowiedni kształt, dzięki któremu ryba zmieści się w całości
patelnia do naleśników – duża, płaska z niskimi brzegami,
patelnia do jajek – ze specjalnymi wgłębieniami,
Valdinox – patelnia do ryb | Tefal – patelnia do naleśników | Tescoma Presto do jajek |
Patelnie aluminiowe
Szybko się nagrzewają i szybko tracą ciepło. Są lekkie i trwałe, niestety w wysokich temperaturach szkodliwe dla zdrowia aluminium może przenikać do potraw. Dlatego tego typu naczynia zawsze pokrywa się specjalnymi powłokami, na przykład z teflonu. Nie wszystkie patelnie aluminiowe będą współpracować z kuchenką indukcyjną, dlatego przed zakupem trzeba dokładnie sprawdzić oznaczenia produktu.
Patelnie stalowe
Wyjątkowo trwałe i trudne do zarysowania. W czasie smażenia nie ma konieczności korzystania ze sztućców wykonanych z drewna lub tworzyw sztucznych. Nie reagują z kwaśnymi składnikami np. octem. Niestety patelnie stalowe nagrzewają się stosunkowo wolno.
Patelnie żeliwne
Są trwałe, dobrze trzymają ciepło, umożliwiają osiągnięcie bardzo wysokich temperatur smażenia. W czasie smażenia wydzielają żelazo, ale nie stanowi to zagrożenia dla zdrowia – wręcz przeciwnie, może być korzystne dla osób cierpiących na anemię. Ich wadą jest stosunkowo duża waga.
Powłoka teflonowa
Bardzo praktyczna, umożliwia smażenie bez tłuszczu. Jednocześnie jest podatna na zarysowania, dlatego w czasie przygotowywania potraw nie można używać metalowych sztućców. Powłoki tego typu mają różną grubość i budowę – do najbardziej trwałych należą patelnie pokryte potrójną warstwą teflonu.
Powłoka tytanowa
Patelnie z taką powłoką są bardzo odporne na zarysowania. Czym grubsza powłoka, tym większa trwałość. Aby lepiej chronić przed przywieraniem potraw, do tytanu dodaje się także elementy ceramiki, która jest bardziej gładka i śliska.
Powłoka ceramiczna
Cieszy się coraz większą popularnością. Taka powłoka jest nie tylko bardzo śliska, ale także nagrzewa się równomiernie. Jest stosunkowo odporna na zarysowania.
Dno patelni
Jakość i sposób wykonania dna wpłynie na to, czy patelnia będzie się równomiernie nagrzewać, nie zarysuje kuchenki i nie ulegnie odkształceniu. Dobrej jakości dno powinno mieć odpowiednią grubość – co najmniej 4 mm. Szczególną uwagę na ten element patelni powinni zwrócić posiadacze kuchenek indukcyjnych. Aby smażyć na takiej kuchence, trzeba wybrać naczynie wykonane z materiału o właściwościach magnetycznych. Najlepszym rozwiązaniem są patelnie żeliwne i stalowe. Te wykonane z aluminium, miedzi i ceramiki muszą być specjalnie przystosowane.
Uchwyt
Ten element może wydawać się mało istotny i łatwo go zlekceważyć, zwłaszcza gdy trzeba zapoznać się ze wszystkimi technicznymi szczegółami dotyczącymi nowoczesnych materiałów i powłok. Tymczasem rączka będzie miała kluczowe znacznie dla wygody w czasie smażenia. Musi mieć ergonomiczny kształt, co zapewni pewny uchwyt. Najstabilniejsze rączki to te przymocowane na stałe do korpusu. Najlepiej unikać uchwytów z plastiku – wystarczy krzywo postawić patelnię na kuchence, a taki materiał zacznie się topić. Lepiej wybrać bakelit, stal lub aluminium. Naczynia z wyższej półki mogą mieć rączkę z drewna. Jest to bardzo estetyczny, elegancki materiał, który zapewnia również dużą wygodę, nie przewodzi ciepła i jest odporny na uszkodzenia mechaniczne.
Pokrywka
Warto zastanowić się nad zakupem patelni z pokrywką w zestawie. W ten sposób można mieć pewność, że pokrywa będzie idealnie dopasowana do naczynia i zabezpieczy kuchenkę przed wodą i tłuszczem pryskającym w czasie smażenia. Wypukła pokrywka zapewni najlepszą cyrkulację powietrza. Bardzo ważne, aby była wyposażona w odpowiednie otwory lub tak zwane piny dystansowe, pozwalające na odprowadzanie pary powstającej w czasie przygotowywania potraw. Najlepsze materiały to żaroodporne szkło i stal.
Popularni producenci patelni
Są to między innymi następujące firmy: Tefal, Berghoff, Fissler, Ambition, WMF, Alesi, Ballarini, Banquet, Berlinger Haus, Bialetti, Chasseur, De Buyer, Elo, Eva Solo, Fiskars, Florina, Gerlach, Kela, Lamart, Maestro, Moneta, Scanpan, Schulte-Ufer, Silit, Skeppshult, SKK, Staub, Tadar, Tescoma, Tom-gast.