Kupujemy patelnię

Smażenie to jedna z podstawowych metod przygotowywania potraw. Żeby praca w kuchni była wygodna, a usmażone dania smaczne, warto zatroszczyć się o zainwestowanie w dobrą patelnię. Okazuje się jednak, że nie jest to proste zadanie, ponieważ na rynku można znaleźć bardzo wiele ciekawych rozwiązań.

Klasyczna patelnia

Ten typ patelni można znaleźć praktycznie w każdej kuchni – jest okrągła, ma płytkie brzegi oraz spłaszczone dno. Jest to najbardziej uniwersalne rozwiązanie, które wykorzystuje się do przygotowania większości potraw.

Patelnia głęboka

Kształtem przypomina klasyczną, ma jednak dużo wyższe brzegi. Nadaje się idealnie do duszenia, a także do przygotowywania większych porcji dla całej rodziny. Popularne rodzaje głębokich patelni to tradycyjny, chiński wok, który przypomina kształtem misę, a także patelnia saute.

Patelnia do grillowania

Tego typu patelnia wyróżnia się niskimi brzegami i dnem żłobionym w rowki, które doprowadzają powietrze także od dołu. Dzięki takiemu rozwiązaniu można uzyskać potrawy o smaku i aromacie, który w dużym stopniu przypomina efekty smażenia na ogrodowym grillu. Dania są nie tylko pyszne, ale także zdrowe, ponieważ w czasie smażenia z mięsa wytapiany jest tłuszcz.

patelnia klasyczna patelnia głęboka patelnia grillowa
Tefal Duetto – patelnia klasyczna Tefal Extra Wok – patelnia głęboka Ambition Taurus – patelnia grillowa

Patelnie do konkretnych potraw

Na rynku dostępny jest bardzo szeroki wybór patelni, które można wykorzystywać do przygotowywania konkretnych potraw. Dostępne są między innymi:

patelnia do ryb – ma odpowiedni kształt, dzięki któremu ryba zmieści się w całości
patelnia do naleśników – duża, płaska z niskimi brzegami,
patelnia do jajek – ze specjalnymi wgłębieniami,

patelnia do ryb
Valdinox – patelnia do ryb Tefal – patelnia do naleśników Tescoma Presto do jajek

Patelnie aluminiowe

Szybko się nagrzewają i szybko tracą ciepło. Są lekkie i trwałe, niestety w wysokich temperaturach szkodliwe dla zdrowia aluminium może przenikać do potraw. Dlatego tego typu naczynia zawsze pokrywa się specjalnymi powłokami, na przykład z teflonu. Nie wszystkie patelnie aluminiowe będą współpracować z kuchenką indukcyjną, dlatego przed zakupem trzeba dokładnie sprawdzić oznaczenia produktu.

Patelnie stalowe

Wyjątkowo trwałe i trudne do zarysowania. W czasie smażenia nie ma konieczności korzystania ze sztućców wykonanych z drewna lub tworzyw sztucznych. Nie reagują z kwaśnymi składnikami np. octem. Niestety patelnie stalowe nagrzewają się stosunkowo wolno.

Patelnie żeliwne

Są trwałe, dobrze trzymają ciepło, umożliwiają osiągnięcie bardzo wysokich temperatur smażenia. W czasie smażenia wydzielają żelazo, ale nie stanowi to zagrożenia dla zdrowia – wręcz przeciwnie, może być korzystne dla osób cierpiących na anemię. Ich wadą jest stosunkowo duża waga.

Powłoka teflonowa

Bardzo praktyczna, umożliwia smażenie bez tłuszczu. Jednocześnie jest podatna na zarysowania, dlatego w czasie przygotowywania potraw nie można używać metalowych sztućców. Powłoki tego typu mają różną grubość i budowę – do najbardziej trwałych należą patelnie pokryte potrójną warstwą teflonu.

Powłoka tytanowa

Patelnie z taką powłoką są bardzo odporne na zarysowania. Czym grubsza powłoka, tym większa trwałość. Aby lepiej chronić przed przywieraniem potraw, do tytanu dodaje się także elementy ceramiki, która jest bardziej gładka i śliska.

Powłoka ceramiczna

Cieszy się coraz większą popularnością. Taka powłoka jest nie tylko bardzo śliska, ale także nagrzewa się równomiernie. Jest stosunkowo odporna na zarysowania.

Dno patelni

Jakość i sposób wykonania dna wpłynie na to, czy patelnia będzie się równomiernie nagrzewać, nie zarysuje kuchenki i nie ulegnie odkształceniu. Dobrej jakości dno powinno mieć odpowiednią grubość – co najmniej 4 mm. Szczególną uwagę na ten element patelni powinni zwrócić posiadacze kuchenek indukcyjnych. Aby smażyć na takiej kuchence, trzeba wybrać naczynie wykonane z materiału o właściwościach magnetycznych. Najlepszym rozwiązaniem są patelnie żeliwne i stalowe. Te wykonane z aluminium, miedzi i ceramiki muszą być specjalnie przystosowane.

Uchwyt

Ten element może wydawać się mało istotny i łatwo go zlekceważyć, zwłaszcza gdy trzeba zapoznać się ze wszystkimi technicznymi szczegółami dotyczącymi nowoczesnych materiałów i powłok. Tymczasem rączka będzie miała kluczowe znacznie dla wygody w czasie smażenia. Musi mieć ergonomiczny kształt, co zapewni pewny uchwyt. Najstabilniejsze rączki to te przymocowane na stałe do korpusu. Najlepiej unikać uchwytów z plastiku – wystarczy krzywo postawić patelnię na kuchence, a taki materiał zacznie się topić. Lepiej wybrać bakelit, stal lub aluminium. Naczynia z wyższej półki mogą mieć rączkę z drewna. Jest to bardzo estetyczny, elegancki materiał, który zapewnia również dużą wygodę, nie przewodzi ciepła i jest odporny na uszkodzenia mechaniczne.

Pokrywka

Warto zastanowić się nad zakupem patelni z pokrywką w zestawie. W ten sposób można mieć pewność, że pokrywa będzie idealnie dopasowana do naczynia i zabezpieczy kuchenkę przed wodą i tłuszczem pryskającym w czasie smażenia. Wypukła pokrywka zapewni najlepszą cyrkulację powietrza. Bardzo ważne, aby była wyposażona w odpowiednie otwory lub tak zwane piny dystansowe, pozwalające na odprowadzanie pary powstającej w czasie przygotowywania potraw. Najlepsze materiały to żaroodporne szkło i stal.

Popularni producenci patelni

Są to między innymi następujące firmy: Tefal, Berghoff, Fissler, Ambition, WMF, Alesi, Ballarini, Banquet, Berlinger Haus, Bialetti, Chasseur, De Buyer, Elo, Eva Solo, Fiskars, Florina, Gerlach, Kela, Lamart, Maestro, Moneta, Scanpan, Schulte-Ufer, Silit, Skeppshult, SKK, Staub, Tadar, Tescoma, Tom-gast.

Skomentuj ten artykuł!

  powiadom mnie  
Powiadom o
Login/Register access is temporary disabled

Używając strony akceptujesz fakt, że używa ona plików cookies oraz akceptujesz politykę prywatności. więcej informacji o cookie

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Kontynuując akceptujesz ten fakt oraz naszą politykę prywatności.

zamknij